Att äga NFT domäner är framtiden


NFT blev ett begrepp på allas läppar när digitala konstverk såldes för mångmiljonbelopp, men idag används tekniken till mycket mer än konstverk. Vi har förmodligen bara sett början för NFT:ernas användningsområden. Flera experter spår att det i framtiden kommer att vara en stor efterfrågan på att äga NFT domäner, framför allt NFT wallet domäner.


En domän är det du skriver in i webbläsaren när du vill besöka en hemsida, exempelvis google.com. Det är både en adress och en identitet som används online. En NFT domän är en domän där ägandeskapet lagras på blockkedjan. Det innebär att du som äger en NFT domän inte kan förlora rätten att använda den och du behöver inte heller betala en förnyelseavgift. Du måste dock kunna komma åt den via kryptoplånboken som är kopplad till den.


Domännamnet har stor betydelse för organisationer och företag eftersom det är en av de första sakerna som användarna ser när de besöker hemsidan. Det är en viktig del av varumärket och intrycket av företaget i helhet. I juridisk mening är det dock viktigt att skilja på ett domännamn och ett varumärke eftersom registreringen, och därmed ägande, sköts separat av olika instanser.


Domännamnets betydelse har gjort att allt fler företag, organisationer och privatpersoner väljer att köpa äganderätten till domänen. Ägaren till en NFT domän kontrollerar den med hjälp av en privat nyckel. Den stora skillnaden jämfört med vanliga domäner är att du äger en NFT domän istället för att hyra. Domänen lever på blockkedjan och den kan inte heller stängas ned. Domänen lagras i din kryptoplånbok.


NFT domäner kan även vara samlarobjekt samt användas för att skapa korta adresser för att ta emot och skicka krypto.