Hur äger man konst med NFT?

När den digitala konstnären Beeple sålde ett konstverk "Everydays: De första 5,000 dagarna" för 69 miljoner dollar i mars 2021 var de många medier som skrev om händelsen. Vissa var skeptiska till fenomenet med NFT:er, medan andra såg nya möjligheter både för kreatörer, samlare och investerare. Det finns tusentals andra NFT:er som sålts för höga belopp, exempelvis Twitter grundarens första tweet, digitala apor och olika sorters digitala samlarkort.


Den främsta anledningen till varför folk äger konst med NFT

Är för att tekniken möjliggjort ägandeskap för digitala tillgångar. Eftersom ägandeskapet kan registreras på blockkedjan är det möjligt att samla på digital konst på liknande sätt som på fysisk. Ägaren kan investera, använda och sälja digitala konstverk precis som fysiska konstverk.

Tillgängligheten är annan anledning till varför allt fler vill äga konst med NFT. Digitala konst är ett mycket brett begrepp som inkluderar konstverk i mångmiljonklassen såväl som samlarkort för ett par dollar. Dessutom är de digitala konstverken bara några klick bort. Med andra ord är digital konst tillgänglig för en bredare publik än de flesta ​fysiska konstverk. Ett exempel på NFT:ernas tillgänglighet är Benyamin Ahmed samling "Weird whales". Benyamin är endast 12 år gammal, men har tjänat över 3,5 miljoner kronor genom att skapa och sälja digitala konstverk med valar.